Normal_2743

SYDNEY (Novum/AP) - Een onbekende Amerikaan heeft een schilderij van Pablo Picasso aan de Universiteit van Sydney geschonken op voorwaarde dat de instelling de opbrengst na verkoop in wetenschappelijk onderzoek steekt. Het stuk Jeune fille endormie uit 1935 is miljoenen waard.

Verwacht wordt dat het schilderij, waarop de minnares van Picasso Marie-Thérèse Walter is te zien, vermoedelijk ruim 13 miljoen euro opbrengt wanneer het in juni bij Christie's in Londen wordt geveild. Het stuk werd vorig jaar gedoneerd door iemand uit de Verenigde Staten die anoniem wil blijven, zei Michael Spence, plaatsvervangend rector van de universiteit. Een deel van de opbrengst zal gebruikt worden om onderzoek te doen naar obesitas, diabetes en hartziekten, aldus Spence.

"Het schilderij is absoluut een juweeltje van een van de grootste artistieke genieën van de westerse kunst en we zijn verheugd dat we de Universiteit van Sydney kunnen steunen door het te veilen", zei Giovanna Bertazzoni, hoofd impressionistische en moderne kunst bij Christie's in Londen, in een verklaring.

Vorig jaar bracht een portret van Walter door Picasso omgerekend ruim 72,5 miljoen euro op - een wereldrecord.