Normal_2747

Het Erasmus MC heeft donderdag 28 april zijn snijzaal opengesteld voor het publiek. In deze zaal vindt onderwijs en onderzoek plaats met dode lichamen die aan de wetenschap zijn gedoneerd.

Overleden
Al honderden jaren oefenen artsen hun vaardigheden op lichamen van overleden mensen. Dokters bekwamen zich bijvoorbeeld in chirurgische technieken of verbeteren hun inzicht in de menselijke anatomie.

Respect
De heer Cees Roos nam deel aan de rondleiding omdat zijn oom vorige week was overleden en deze zijn lichaam ter beschikking had gesteld aan de wetenschap. "Wat me opviel, is de betrokkenheid en het respect waarmee de studenten over de lichamen praten", vertelt hij. "Je merkt dat daar in het onderwijs aandacht wordt besteed. Als je bedenkt dat zij later dokters zullen zijn, is het te hopen dat dit doorzet in de patiëntenzorg."

Volgeboekt
Het Erasmus MC heeft drie rondleidingen gehouden door de snijzaal, oefen-OK en het microchirurgisch lab. Doel hiervan was anatomie bij het publiek onder de aandacht brengen. De rondleidingen waren vrijwel direct volgeboekt. Aanleiding voor de rondleidingen was de oratie van prof. Gert-Jan Kleinrensink, hoogleraar Anatomie.

Rotterdam
Rotterdam was en is een belangrijke plaats voor anatomie, stelde de hoogleraar: "In 1660 is voor het eerst ter wereld in Rotterdam een lichaam gebalsemd voor onderwijsdoeleinden. Ook nu zijn er belangrijke ontwikkelingen gaande: wij hebben een balsemtechniek ontwikkeld waardoor het lichaam na balseming soepel blijft."

Blaadjes hechten
Zo'n 240 belangstellenden hebben een rondleiding gevolgd. Student-assistenten van het SkillsLab begeleidden de bezoekers. De snijzaal was voor de bezoekers ongetwijfeld het spannendste onderdeel. Ook in de smaak vielen het hechten van bladnerven in het microchirurgisch lab, het stapelen van kraaltjes met laparoscopische instrumenten en een demonstratie van de pop STAN, de geduldige anesthesiologie-simulatiepatiënt.