Normal_2756

De afdeling neonatologie (340) van Medisch Centrum Alkmaar heeft sinds kort een uitgebreide ‘rooming-in' voorziening, namelijk een speciaal ingerichte kamer.

Hiermee wordt het mogelijk dat veelal de moeder voor langere tijd bij hun pasgeboren kind kan verblijven, mits het kind geen intensieve of couveuse zorg nodig heeft. Dat was beperkt tot één nacht, namelijk de laatste nacht voor ontslag. Met de speciaal ingerichte kamer is het ook mogelijk geworden dat kraamvrouwen, die na vijf dagen met ontslag gaan, bij hun opgenomen kindje kunnen blijven.

Voordelen
Rooming-in betekent een continue verblijf bij het kind. In overleg met de verpleegkundige verzorgt de ouder de baby overdag en 's nachts zoveel mogelijk zelf. Dit is belangrijk voor de hechting en het opbouwen van een band met de baby. Andere voordelen zijn o.a. geen reistijden, dus meer uitgerust. Maar ook borstvoeding kunnen geven, zelfvertrouwen opbouwen en direct anticiperen op behoefte.

Kamer
De kamer is gelegen op neonatologie (340). Er is ruimte voor een wieg, een bed en een nachtkastje. Op de afdeling staan voor centraal gebruik een magnetron, koelkast, koffie/theeautomaat. Ontbijt is bij rooming-in inbegrepen.

Waardevol
Binnen neonatologie waren al drie slaapplaatsen beschikbaar. De komst van de nieuwe familiekamer is een waardevolle uitbreiding die past in de huidige visie van neonatologie: ouder en kind niet scheiden. Zij zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Soms is er een situatie dat het moet. In bepaalde situaties kan het anders. Dat wordt nu gedaan, zelfs voor een langere periode.