Normal_2765

Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met VUmc heeft het UMCG de volgende stap gezet in de ontwikkeling van zijn plannen voor een protonenfaciliteit: VUmc en UMCG gaan de bestaande samenwerking op het gebied van hoofdhalsradiotherapie uitbreiden met onderzoek gericht op het verder vaststellen van de verschillende indicaties voor protonentherapie.

Met protonentherapie kan veel gerichter bestraald worden, waardoor er een hogere stralingsdosis in de tumor mogelijk is terwijl gezond omliggend weefstel minder straling krijgt. Het resultaat is een even goede of betere behandeling met minder risico op late bijwerkingen en minder risico op zogenaamde door de behandeling zelf veroorzaakte secundaire tumoren.

Protonentherapie in Nederland
Protonentherapie is nog niet beschikbaar in Nederland. Om dat mogelijk te maken is het belangrijk dat de therapie in Nederland wordt toegelaten en dat zorgverzekeraars protonentherapie gaan vergoeden. Voor sommige indicaties gebeurt dat al, zoals tumoren bij kinderen en tumoren in het oog en de schedelbasis. Nu gaan deze patiënten naar het buitenland voor een behandeling met protonentherapie. Het College voor Zorgverzekeringen brengt deze zomer een advies uit over het opnemen van andere indicaties (zoals hoofdhals- en longtumoren) waarbij protonentherapie het risico op bijwerkingen kan verkleinen.

VUmc is zeer innovatief op het gebied van moderne bestralingstechnieken en is expert in het toepassen van die technieken voor bestraling in de long. Veel van de geavanceerde radiotherapietechnieken die het ontwikkelt, zijn ook toepasbaar in protonentherapie. De afdeling Radiotherapie van het UMCG is zeer innovatief in de ontwikkeling van nieuwe bestralingstechnieken bij patiënten met een tumor in het hoofdhalsgebied, waaronder nieuwe technieken ter preventie van een droge mond en het voorkomen van blijvende slikklachten.

Gezamenlijk programma
VUmc en UMCG werken al jarenlang samen op het gebied van hoofdhalsradiotherapie en longradiotherapie. De afdelingen Radiotherapie van VUmc en UMCG hebben een gezamenlijk programma ontwikkeld om behandelresultaten, bijwerkingen op korte en lange termijn en kwaliteit van leven te onderzoeken. De toekomstige samenwerking zal bestaan uit klinisch wetenschappelijk onderzoek om te kunnen bepalen bij welke andere indicaties protonentherapie ook effectiever is.

Gebaseerd op ruim tien jaar ervaring met onderzoek op het gebied van protonentherapie, ontwikkelt het UMCG samen met het KVI, de Rijksuniversiteit Groningen, TU Twente en het Paul Scherrer Instituut in Villigen (bij Zürich, Zwitserland) plannen voor de bouw van een protonenfaciliteit op het terrein van het UMCG. Dit samenwerkingsverband is één van de drie consortia die momenteel in Nederland plannen ontwikkelen voor de bouw van een protonenkliniek.