Normal_3186

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft een overgangsmodel opgesteld voor de invoering van volledige prestatiebekostiging in de ziekenhuizen. Dat betekent dat ziekenhuizen niet langer jaarlijks een budget krijgen, maar worden betaald voor de zorgprestaties die zij leveren.

Om de overgang verantwoord te laten verlopen stelt de NZa een groot aantal maatregelen voor. Die staan in het Consultatiedocument invoering prestatiebekostiging medisch specialistische zorg.

Prestatiebekostiging
De minister kondigde in maart aan dat zij in 2012 prestatiebekostiging wil invoeren in de ziekenhuissector. Over de maatregelen die voor deze stelselwijziging nodig zijn, heeft de NZa de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd met de verschillende brancheorganisaties. Woensdag 1 juni wordt het hele pakket tijdens een consultatiebijeenkomst met de sector besproken. De reacties worden verwerkt in een verantwoordingsdocument waarin de NZa definitieve keuzes voor de overgangsmaatregelen maakt. Dat wordt in de eerste week van juli gepubliceerd.

Transitiemodel
Voor de overgang naar prestatiebekostiging komt er voor 2012 en 2013 een transitiemodel om de financiële gevolgen van de verschillende veranderingen voor de ziekenhuizen te dempen. Naast de invoering van prestatiebekostiging wordt per 2012 een verbeterd declaratiesysteem voor ziekenhuizen ingevoerd en wordt het segment voor vrije prijsonderhandelingen van 34% uitgebreid naar 70%.

De NZa stelt een transitiebedrag per instelling vast, waarin het verschil tussen de schaduwomzet in 2012 volgens het oude budgetsysteem en de nieuwe omzet op basis van prestatiebekostiging grotendeels verrekend wordt.

DBC's
Verder werkt de NZa in het model uit welke zorg zich niet leent voor bekostiging in DBC's. Die wordt geheel of gedeeltelijk via vaste vergoedingen betaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om donoruitnameteams, traumahelikopters en brandwondenzorg.

Orde van Medisch Specialisten
De NZa stelt op basis van afspraken tussen de minister van VWS met de Orde van Medisch Specialisten, van 2012 tot en met 2014 per instelling een omzetplafond vast voor de honoraria van de vrijgevestigd medisch specialisten. Een deel van het macrobedrag van 2 miljard euro, namelijk 2,5%, wil de NZa reserveren voor de honoraria van vrijgevestigde specialisten bij snelgroeiende zorgaanbieders en nieuwkomers in de ziekenhuissector.

De bedoeling is dat er in het eindmodel, als prestatiebekostiging volledig is ingevoerd, één integraal tarief komt voor prestaties waar verzekeraars en ziekenhuizen over onderhandelen waarin alle kosten van de ziekenhuizen zijn meegenomen. Dus ook die voor de inventaris en gebouwen (kapitaallasten) en de honoraria van de medisch specialisten.