Normal_3802

Ranglijstjes waarin prestaties van ziekenhuizen worden beoordeeld, zoals die van het AD en Elsevier, zijn weinig bekend bij het publiek. Patiënten die er wel van hebben gehoord, vinden ze onbelangrijk.

KiesBeter
Ziekenhuislijstjes en ziekenhuisoverzichten worden gepubliceerd door onder meer het AD, Elsevier, Dr. Yep, Independer, KiesBeter, De Consumentenbond, patiëntenverenigingen en ziektekostenverekeraars. De onbekendheid van de lijstjes, en het gebrek aan belangrijkheid ervan, blijken uit een onderzoek van Desiré de Jonge. Zij liep vanuit de Haagse Hogeschool stage op de afdeling Communicatie van het Erasmus MC.

Experiment
De Jonge ondervroeg 77 nieuwe patiënten van het Erasmus MC. Ook voerde ze een experiment uit waarin mensen verschillende negatieve en positieve adviezen over een ziekenhuis kregen voorgelegd.

Belang hechten
Van de ondervraagde patiënten die ranglijsten kennen, zegt 90% hier geen belang aan te hechten. Uit het experiment bleek dat mensen gevoeliger zijn voor verhalen van andere patiënten. Patiënten hechten waarde aan een persoonlijke getuigenis, positief of negatief. Eenzelfde soort mededeling gebaseerd op een rangorde, maakt amper indruk en roept vragen op.

Gebrekkige kwaliteit
De resultaten van ‘Ranking the hospital: do patients care?’ zijn niet representatief voor alle patiënten, maar geven wel belangrijke indicaties van wat mensen belangrijk vinden. Overigens is er ook volop kritiek op de gebrekkige kwaliteit van de lijstjes.