Normal_3664

Vandaag is wethouder Andrée van Es van Diversiteit en Integratie en Inburgering van Amsterdam aanwezig bij een Nederlandse taalles aan schoonmaakmedewerkers van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.

De les wordt gegeven in het kader van het project ‘Taal op de Werkvloer’ en is specifiek gericht op het schoonmaakwerk in het OLVG. Vorig jaar zijn het OLVG en ISS Cure & Care gestart met deze opleiding: een unieke combinatie van inburgeren, taalvaardigheden en klantgericht werken.

Patiëntgericht werken in de zorg vraagt om Nederlands sprekende, representatieve schoonmaakmedewerkers. Het project ‘Inburgering op de werkvloer’ speelt gericht in op deze groeiende behoefte. De opleiding is enerzijds gericht op de werkzaamheden en werkomgeving van de schoonmaakmedewerkers, en anderzijds op het dienstverlenend denken van dit ziekenhuis dat gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan. Naast de specifieke woordenschat die deze werkomgeving vereist, komt ook de klantgerichte houding en zelfredzaamheid van de cursisten aan bod.

De opleiding is samen met het OLVG en schoonmaakbedrijf ISS Cure & Care tot stand gekomen. Taalschool Alfa Beta Consult verzorgt de lessen en de gemeente Amsterdam ondersteunt het project financieel. Het grote pluspunt van deze opleiding voor het OLVG en de schoonmaakmedewerker is het maatwerk gericht op de omgeving en werkinhoud. De opleiding speelt in op de werkmethode en het taalgebruik in de communicatie met patiënten. Momenteel volgen twintig schoonmaakmedewerkers in het OLVG deze opleiding.

Eén van de cursisten heeft het traject inmiddels met succes afgerond. Deze medewerkster krijgt tijdens het werkbezoek van mevrouw Van Es haar diploma overhandigd.

‘Ik ben zeer tevreden met het traject’, aldus Ronald Hoek, contractmanager bij schoonmaakbedrijf ISS Cure & Care. ‘We hebben actief meegedacht om de specialistische schoonmaakwerkzaamheden en taalvaardigheden voor het OLVG, die wij graag onder de aandacht willen brengen in de opleiding, ook te behandelen’.