Normal_3778

Voor vrouwen met borstkanker is de mammapolikliniek van het Diakonessenhuis - na een succesvolle pilot - in april 2011 gestart met een gezamenlijk medisch consult (GMC).

Tijdens dit consult hebben zes tot acht patiënten tegelijkertijd een afspraak met de chirurg of de nurse practitioner. De groepsgewijze aanpak heeft als voordeel dat er zeer diverse vragen aan bod komen. Bovendien kunnen patiënten ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven.

Psychosociale en leefstijlgerelateerde onderwerpen
Het consult duurt ongeveer anderhalf uur. Hierdoor is er meer tijd dan in een individueel consult en is er meer ruimte om in te gaan op psychosociale en leefstijlgerelateerde onderwerpen. Het Diakonessenhuis beoogt patiënten met het gezamenlijk consult meer grip te geven op de periode na de behandeling van borstkanker.

Waarom een gezamenlijk medisch consult?
In 2010 is de mammapolikliniek van het Diakonessenhuis in de vorm van een pilot gestart met een gezamenlijk medisch consult voor vrouwen die voor borstkanker behandeld zijn en na alle behandelingen op controle komen. Net als in een individueel consult wordt besproken hoe het met de patiënten gaat. Ook krijgen de patiënten informatie over de meest voorkomende klachten bij de diverse behandelingen en uitleg over de nacontroles.

Het gezamenlijk consult bleek in de behoefte te voorzien; patiënten vonden de herkenning van klachten en het delen van ervaringen met medepatiënten stimulerend en informatief. 71% van de ondervraagden zou een volgende keer weer voor een gezamenlijk consult kiezen. Ook zorgverleners oordeelden positief: binnen een gezamenlijk medisch consult is er meer tijd is om op vragen in te gaan en aandacht te hebben voor psychosociale onderwerpen. Vanwege het succesvolle verloop van de pilot is besloten om het gezamenlijk consult voor deze patiëntengroep voort te zetten.

Zorg voor mensen met kanker in het Diakonessenhuis
Het Diakonessenhuis biedt diagnose, behandeling en nazorg van veel vormen van kanker zoals borst-, darm-, maag- nier-, blaas-, prostaat-, lymfeklier- en longkanker. Verpleegkundigen en medisch specialisten, gespecialiseerde apothekers en paramedici werken samen aan de beste behandelingen. De samenwerking tussen de verschillende specialismen achter de schermen zorgt voor snelle diagnose en behandeling.

Naast aandacht voor de medische- en verpleegkundige behandeling staat de beleving van de ziekte centraal. Het Diakonessenhuis wil patiënten helpen om ondanks hun ziekte ‘in balans' te zijn en te blijven. Het Diakonessenhuis beschikt over diverse erkenningen voor kankerzorg waaronder een roze lintje van de Borstkankervereniging. Zorgverzekeraar CZ wees het Diakonessenhuis aan als voorkeursziekenhuis voor borstkankerpatiënten in de provincie Utrecht. Op de ranglijst ‘borstkankerzorg' van de consumentenbond neemt het Diakonessenhuis eveneens een toppositie in.