Normal_3752

Uitstekende zorg, meer opleidingsplaatsen voor nieuwe specialisten en groeiende mogelijkheden tot wetenschappelijk onderzoek.

Dat zijn de voordelen die voortvloeien uit de samenwerking tussen de afdelingen Radiotherapie van Reinier de Graaf en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Sinds eind 2009 wisten de afdelingen elkaar al goed te vinden, maar met de handtekening van Jaap van den Heuvel en Ferry Breedveld, de bestuursvoorzitters van respectievelijk Reinier en het LUMC, is het vanaf dinsdag 21 juni officieel. ‘Delft' en ‘Leiden' werken nu formeel samen op het vlak van bestraling.

Reinier de Graaf behoudt zijn eigen volledige afdeling, waarbij het afdelingshoofd Radiotherapie LUMC, professor Corrie Marijnen, eindverantwoordelijk wordt voor het medisch inhoudelijke beleid en dit afstemt met de bedrijfsvoering in Delft.

Duizend per jaar
Reinier geeft voornamelijk radiotherapie aan patiënten met borst-, long-, darm- of prostaatkanker en aan mensen bij wie de ziekte is uitgezaaid. Jaarlijks worden ongeveer duizend patiënten geholpen. Reinier telt vijf radiotherapeuten en twee bestralingsapparaten. "Met die twee apparaten waren we eigenlijk te klein om zelfstandig verder te gaan", zegt medisch manager Radiotherapie Stijn Krol.

"Vier exemplaren is volgens de NVRO, de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie, het vereiste minimum. De Inspectie voor de Volksgezondheid deelt die mening. Daarom heeft Reinier de Graaf twee jaar geleden besloten contact te zoeken met het LUMC. Voor Reinier de Graaf was de belangrijkste overweging dat de afdeling Radiotherapie gehandhaafd bleef en patiënten uit ons verzorgingsgebied hierheen kunnen blijven komen voor behandeling."

Actuele kennis
Dankzij de samenwerking kan het LUMC ook het wetenschappelijk onderzoek uitbreiden. Bovendien biedt het de mogelijkheid nieuwe specialisten op te leiden in Delft. Krol: "Verder kunnen we samen met het LUMC actueel blijven op het gebied van bestralingstechniek. De ontwikkelingen op dit gebied gaan hard in ons vak. Soms is het dan voor een kleine afdeling lastig om het tempo van de vernieuwingen bij te houden. Reinier de Graaf is bezig zijn bestralingssoftware te synchroniseren met die van het LUMC, zodat we niet steeds zelf het wiel hoeven uit te vinden."

Sneller en beter
De wet van de grote getallen is ook van toepassing op de zorgkwaliteit. Krol: "Voor onze medische protocollen geldt eveneens dat je ze wilt laten aansluiten bij de meest actuele kennis. Je wilt volgens de laatste inzichten handelen, want daarmee bied je de patiënt de beste zorg. Dankzij de samenwerking kunnen we onze protocollen nu beter up to date houden en sneller inspelen op nieuwe ontwikkelingen."