Normal_3967

Maandag 4 juli gaan de deuren van het Dialysecentrum Boxmeer officieel open. Het Dialysecentrum Boxmeer is opgericht door het UMC St Radboud en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer.

In het centrum werken internisten-nefrologen van beide ziekenhuizen intensief samen. De verpleegkundige zorg wordt gegeven door ervaren dialyseverpleegkundigen uit Nijmegen.

Minder reistijd en vervoerskosten
Nierpatiënten uit de regio Boxmeer moesten tot voor kort drie maal per week voor dialyse naar centra in Veghel, Nijmegen en Venlo. Een behoorlijke afstand voor een zware behandeling van zo'n vier uur per keer. Daarom hebben het UMC St Radboud en het Maasziekenhuis Pantein een dialysecentrum opgericht in het nieuwe Maasziekenhuis. Een goede, strategische locatie centraal gelegen tussen de bestaande centra.

Dr. John Jacobs, internist-nefroloog van het Maasziekenhuis Pantein: ‘Het is fantastisch voor de patiënten uit onze omgeving dat ze dicht bij huis terecht kunnen voor dialyse. Het scheelt niet alleen in reistijd, ook de vervoerskosten vallen veel lager uit.'

Openingstijden en behandelcapaciteit
Het Dialysecentrum Boxmeer beschikt over tien stoelen en is drie dagen per week geopend. Per dag kunnen maximaal twintig patiënten terecht voor dialyse. Het Dialysecentrum start met tien patiënten en zal daarna geleidelijk aan uitbreiden naar veertig patiënten en ruimere openingstijden. Per tien patiënten zijn drie dialyseverpleegkundigen beschikbaar en een zorg-assistente.

Complexe zorg blijft in Nijmegen
Prof. dr. Jo Berden, hoofd Nierziekten van het UMC St Radboud: ‘Nieuwe dialysepatiënten komen voor de voorlichting en voorbereiding eerst naar Nijmegen. Daarna, als de patiënt goed is voorbereid, kunnen ze voor behandeling naar Boxmeer. Complexere zorg zoals bijvoorbeeld voorbereiding op een transplantatie, gebeurt ook in Nijmegen.'