Normal_4045

Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis zien concrete mogelijkheden voor samenwerking. Dat is de conclusie naar aanleiding van de verkenning tussen beide ziekenhuizen die het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden.

Het traject tussen beide ziekenhuizen heeft diverse interessante opties opgeleverd, die zeker ook goed passen in het nieuwe overheidsbeleid van concentratie & spreiding van ziekenhuiszorg. Daarbij zijn de oogheelkunde en orthopedie het verst uitgewerkt. Vooruitlopend op de toekomstige besluiten hebben de beide raden van bestuur al besloten tot een fusie van de klinische labs.

Verkenning
"De verkenning naar samenwerkingsmogelijkheden tussen beide ziekenhuizen heeft het afgelopen jaar diverse interessante mogelijkheden opgeleverd, deze worden momenteel verder uitgewerkt" stelt Piet Batenburg, voorzitter van de raad van bestuur van het Catharina Ziekenhuis. "Dat is best complex omdat er momenteel veel nieuw financieel beleid op de ziekenhuizen af komt. De gevolgen daarvan moeten we goed in kaart hebben".

Ziekenhuisfinanciering
Met ingang van komend jaar gaat de complete ziekenhuisfinanciering anders worden. De ziekenhuizen gaan over op een geheel nieuwe financieringssystematiek (DOT) en bovendien wordt de marktwerking voor ziekenhuizen stevig uitgebreid van 30 tot ongeveer 70%. Daar bovenop komt nog dat ziekenhuizen maximaal 5,25% mogen groeien en ook de wijze waarop medisch specialisten gefinancierd worden helemaal anders gaat worden.

Lastig verenigen
"Naast de onduidelijkheid over de uitkomsten van het nieuwe financiële kader voor de beide ziekenhuizen blijken de spelregels voor concurrentie, zoals gehandhaafd door de Nederlandse Mededigingsauthoriteit (NMA), lastig te verenigen met de wens om samenwerkingsverbanden te vormen", zegt Rob van 't Hullenaar, voorzitter van de raad van bestuur van Máxima Medisch Centrum. "Hiervoor proberen we de komende tijd oplossingen te vinden. Het belangrijkste resultaat van de verkenning is dat beide ziekenhuizen van mening zijn dat patiënten uit onze regio baat hebben bij intensievere samenwerking tussen onze beide ziekenhuizen."