Normal_4209

ROTTERDAM (ANP) - Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam komt onder verscherpt toezicht te staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis woensdag gezegd.

De inspectie verklaarde eerder woensdag dat ze zich grote zorgen maakt over de patiëntveiligheid in het Maasstad Ziekenhuis nu het kampt met de uitbraak van de multiresistente Klebsiellabacterie. Woensdag werd bekend dat nog eens vier mensen zijn overleden die drager waren van de bacterie.

Daarmee komt het totale aantal doden op 25. Voor zover het ziekenhuis kan nagaan, zijn er nu 70 mensen drager van de bacterie. Een groot onderzoek onder ruim 1800 ex-patiënten moet duidelijk maken of er nog meer mensen drager zijn.

De IGZ vroeg zich woensdag openlijk af of het Rotterdamse ziekenhuis de uitbraak wel voldoende onder controle heeft. Bij de inspectie was woensdagavond niemand bereikbaar voor een toelichting.

Een woordvoerder van het ziekenhuis vertelt dat de inspectie aangekondigd en onaangekondigd langskomt om controles uit te voeren op de patiëntveiligheid. "Er is afgesproken dat we in versneld tempo moeten doorgaan met de hygiënemaatregelen."

Het Maasstad Ziekenhuis moet de inspectie laten zien dat het de patiëntveiligheid kan garanderen. De woordvoerder: "Dat kunnen we ook. Het is hier alarmfase 6. Wij willen naar onze patiënten en het publiek ook niets anders dan die garanties laten zien."