Normal_4253

ROTTERDAM (Novum) - Na het weekend is er vermoedelijk meer bekend over of het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam een opnamestop krijgt opgelegd. Het ziekenhuis, dat kampt met een uitbraak van de gevaarlijke klebsiellabacterie, heeft tot en met vrijdag de tijd orde op zaken te stellen.

"Op zeer korte termijn" bezoekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vervolgens het ziekenhuis, zegt een woordvoerder van de inspectie vrijdag.

Wanneer die controle exact plaatsvindt, wil de IGZ niet bekendmaken. "Het is een onverwachts bezoek", aldus de zegsvrouw. De IGZ stelde het ziekenhuis woensdag onder verscherpt toezicht. Volgens de inspectie moeten de artsen-microbiologen en de ziekenhuishygiënisten beter gaan samenwerken.

Daarnaast moet als iemand besmet blijkt met de bacterie, een arts-microbioloog altijd samen met de reguliere behandelend arts medebehandelaar zijn. Ook moest er binnen enkele dagen een externe supervisor worden aangesteld, die ervoor zorgt dat er verbetering komt in beide kritiekpunten.

Donderdag maakte het ziekenhuis bekend dat hoogleraar infectieziekten van het UMC Utrecht Marc Bonten is aangesteld als de supervisor. De uitbraak zelf is volgens het ziekenhuis inmiddels onder controle. Met uitzondering van een brandwondenpatiënt zijn geen nieuwe besmettingen meer gevonden. Deze patiënt was al opgenomen toen de uitbraak nog niet onder controle was.