Normal_4406

UTRECHT (Novum) - Er zijn grote verschillen in het aantal operaties dat verschillende ziekenhuizen uitvoeren bij dezelfde aandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland. De onderzoekers keken niet naar de oorzaak van de verschillen, al kan bij te weinig of juist te veel behandelingen de zorg in het gedrang komen.

Het onderzoek richtte zich op twaalf aandoeningen die samen een flink deel van de operaties en dus van de kosten van verzekeraars uitmaken. Het gaat onder meer om operaties voor hernia en spataderen en om knievervangingen. Later worden meer operaties onder de loep genomen.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met spataderen in de kop van Noord-Holland drie keer zoveel kans hebben onder het mes te gaan dan mensen in de Achterhoek. Bij een hernia is de kans bij sommige ziekenhuizen om geopereerd te worden zelfs 5,5 keer zo groot als bij andere ziekenhuizen.

Zorgverzekeraars Nederland vreest dat over- of onderbehandeling in ziekenhuizen invloed heeft op de kwaliteit van de zorg. De koepelorganisatie van zorgverzekeraars gaat met medisch specialisten praten om te kijken hoe de verschillen kunnen worden uitgebannen.