Normal_4807

WAGENINGEN - Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) opent maandag 5 september het Centrum voor geAvanceerde Technologie in de Agro & Food sector (CAT-AgroFood).

Dit centrum, onderdeel van Wageningen UR (University & Research centre) stelt hoogwaardige en geavanceerde onderzoeksapparatuur beschikbaar aan organisaties, waaronder het bedrijfsleven, voor wie de individuele aanschaf van zulke apparatuur niet rendabel is. CAT-AgroFood is een initiatief van het ministerie van EL&I en de provincie Gelderland, die elk financieel bijdragen, en Wageningen UR, dat met inbreng van apparatuur in natura bijdraagt.

Minister
Als openingshandeling stelt de minister een 3T-MRI scanner in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede feestelijk in gebruik. Deze scanner, waarmee inclusief randapparatuur en verbouwing een bedrag van ongeveer 2,5 miljoen euro is gemoeid, is de eerste grote investering van CAT-AgroFood. Van deze zeer nauwkeurige scanner kunnen zowel ziekenhuizen, universiteiten als bedrijven in bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie gebruikmaken om effecten van voeding op de mens in beeld te brengen. De scanner staat opgesteld in Ziekenhuis Gelderse Vallei, dat zich profileert als het voedingsziekenhuis. Binnen Wageningen UR is de afdeling Humane Voeding van Wageningen University de belangrijkste gebruiker.

Een van de volgende grote investeringen van CAT-AgroFood zal gedaan worden in gezamenlijke DNA-faciliteiten - zogenaamde tweede en derde generatie DNA sequencers - met bijbehorende ICT en bio-informatica faciliteiten; een initiatief van Wageningen UR en KeyGene. Daarnaast bestaan al concrete plannen voor verdere investeringen, onder meer in apparatuur voor chemische en biologische analyse van bio-moleculen ten behoeve van toepassingen in de food- en de non-food sector.