Normal_4900

GRONINGEN - Het nieuwe Dialysecentrum van het Martini Ziekenhuis moet begin volgend jaar gereed zijn. Binnenkort wordt begonnen met het valideren van het leidingwater, een klus die 12 weken in beslag neemt.

Het nieuwe Dialysecentrum heeft superschoon water nodig voor de behandelingen die in het centrum worden aangeboden en zeker voor de Hemodiafiltratie (HDF).

Schoner dan schoon
"Onze patiënten voelen zich beter met HDF", zegt unithoofd Landa Arkema van het Dialysecentrum. Nierpatiënten moeten dialyseren om afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Daarvoor wordt dialysaat vloeistof gebruikt dat voor een deel uit schoon leidingwater bestaat. Bij HDF gaat deze zuiverende vloeistof door het lichaam van de patiënt. Het is dus van belang dat deze vloeistof schoner dan schoon is. "Net zo schoon als infuusvloeistof. Zo hebben we dat nu ook en het duurt maar liefst 12 weken voor het water zover is", aldus Arkema.

Nachtdialyse
Het nieuwe Dialysecentrum verhuist naar de begane grond en krijgt meer vierkante meters en een eigen ingang, tegenover de hoofdingang van het Martini Ziekenhuis. Naast een gloednieuwe waterzuiveringsinstallatie worden ook eenpersoonskamers gebouwd voor nachtdialyse. "Die mogelijkheid hebben we nu niet dus dat is een grote verbetering."

Nachtdialyse duurt langer waardoor het bloed geleidelijker gezuiverd wordt. Daardoor ontstaan minder bijeffecten zoals kramp en jeuk. Daarnaast verbeteren de kwaliteit van leven en de vooruitzichten. Nachtdialyse komt na een niertransplantatie het meest in de buurt van een normale nierfunctie.

Veel aandacht voor kleur
De kleuren in het nieuwe onderkomen zijn door de patiënten en de medewerkers uitgezocht. Net als in de het nieuwe ziekenhuis is er veel aandacht voor kleur, licht, natuur en een logische indeling. Het Dialysecentrum van het Martini Ziekenhuis heeft een locatie in het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten en werkt samen met het Dialyse Centrum Groningen in een dependance in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Onderzoek, behandeling en gecompliceerde dialyses vinden plaats in het Martini Ziekenhuis. "Het nieuwe centrum geeft ons de mogelijkheid om deze patiënten nog beter te helpen", zegt Landa Arkema trots.