Normal_4907
ROTTERDAM - Het Erasmus MC-Daniel den Hoed is gespecialiseerd in onder meer borstkanker. Toch kreeg de kliniek geen roze lintje van de Borstkankervereniging Nederland. Chirurg dr. Marian Menke reageert: "Onze borstkankerzorg is optimaal."

Uitgereikt
De Borstkankervereniging deelde pasgeleden roze lintjes uit voor de beste borstkankerzorg in Nederland. Die worden uitgereikt aan ziekenhuizen die voldoen aan twaalf eisen op dit gebied. Ziekenhuizen leveren zelf de gegevens voor de beoordeling aan.

Juist erg ervaren
Chirurg Marian Menke heeft de informatie van het Erasmus MC-Daniel den Hoed ingediend bij de vereniging. Dr. Menke benadrukt dat het Rotterdamse oncologisch centrum goede borstkankerzorg levert: “Wij verrichten volop wetenschappelijk onderzoek. We werken multidisciplinair en hebben veel ervaring opgebouwd: we opereren meer dan 150 patiënten per jaar. Bovendien helpen onze specialisten met het opstellen van de landelijke richtlijnen voor borstkankerzorg.”

Patiëntenervaringen
Vorig jaar stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat het Erasmus MC-Daniel den Hoed voldoet aan de drie belangrijkste punten op het gebied van borstkankerzorg. Waarom dan toch geen roze lintje? Menke noemt een aantal redenen: "Wij registreerden patiëntenervaringen tot voor kort niet, vanwege privacygevoeligheid. Sinds 1 september zijn we daar toch mee gestart.”

Snel opereren
Ten tweede verschilt het soort patiënten dat het Erasmus MC-Daniel den Hoed bezoekt van de patiënten van niet-academische ziekenhuizen. Menke: “Wij ontvangen veel vrouwen voor een second opinion. Hun diagnose is al langer geleden in een ander ziekenhuis gesteld. De eis dat patiënten binnen vier weken na de definitieve diagnose door ons moeten zijn geopereerd, is dan snel vertekenend."

Optimale zorg
Menke beklemtoont dat informatie die ziekenhuizen aanleveren alleen goed kan worden begrepen met voldoende uitleg erbij. Zij voert overleg met de Borstkankervereniging over interpretatie van de gegevens. De chirurg hoopt dat het Erasmus MC alsnog een roze lintje krijgt. “Onze zorg voor mensen met borstkanker is optimaal en daarom verdienen wij zo'n lintje."