Normal_4912

NIJMEGEN - De Amerikaanse hoogleraar geriatrie professor Stephanie Studenski bezet dit jaar de Valkhofleerstoel. Het UMC St Radboud riep deze leerstoel in het leven om internationaal toonaangevende, bij voorkeur vrouwelijke, wetenschappers tijdelijk naar Nijmegen te halen.

Professor Studenski maakte naam met onderzoek op het gebied van mobiliteit bij ouderen. Het meest recent met zeer succesvol onderzoek naar de betekenis van de grote variatie in loopsnelheid bij deze groep. Over dit onderwerp houdt zij op 3 oktober de jaarlijkse Valkhoflezing.

Stephanie Studenski is geriater aan de University of Pittsburgh School of Medicine. Zij is een autoriteit op het gebied van bewegingsapparaat, mobiliteit en epidemiologie van veroudering. Ook werd ze bekend om de cursussen die ze ontwikkelde voor betere begeleiding van PhD studenten. Prof. Studenski werkt nauw samen met onderzoekers van de afdelingen Geriatrie en Neurologie in het UMC St Radboud.

Belang loopsnelheid
Het afgelopen jaar publiceerde Studenski in het Amerikaanse toptijdschrift JAMA de resultaten van haar onderzoek onder 35.000 ouderen. Daaruit bleek dat loopsnelheid, samen met leeftijd, de levensverwachting beter voorspelt dan allerlei andere factoren. Deze ontdekking heeft grote betekenis voor verder wetenschappelijk onderzoek en voor behandeling van patiënten. Bijvoorbeeld bij ingrijpende operaties en behandeling van kanker kan loopsnelheid snel en effectief bepalen wat de beste methodiek is.

Met haar onderzoek is Stephanie Studenski is er in geslaagd geriatrische technieken bereikbaar te maken voor andere specialisten, die ook steeds meer kwetsbare ouderen behandelen.