Normal_5224

ROTTERDAM - Op donderdag 29 september wordt het hoogste punt bereikt in de nieuwbouw. De nieuwe toren telt 30 verdiepingen en is 120 meter hoog.

Fabriek
De hoge toren is gebouwd met behulp van een ‘hijsloods', een bouwtechniek die nu voor de tweede maal in Nederland is toegepast. Een hijsloods is een soort fabriek die bovenop de vierde etage van de kantoortoren werd gebouwd: een platform met overkapping waarbinnen alle werkzaamheden plaatsvonden.

Duwen
Binnen deze loods werden de liftkernen en schachten opgetrokken en de verdiepingvloeren gestort. Als de etage klaar was duwde de loods zichzelf omhoog en kon de volgende etage gebouwd worden.

Storm
Voordelen van het gebruik van een hijsloods zijn grotere veiligheid voor de medewerkers en minder hinder door regen en storm. Dankzij de constante omstandigheden en een uitgekiend productieproces is het gelukt om per week één etage te bouwen.

Laboratoria
De afwerking aan de binnenkant van de nieuwe toren is in volle gang. Begin 2013 kan de toren in gebruik worden genomen als kantoorruimte. Er worden medewerker gehuisvest die de medische diensten ondersteunen. Direct naast de hoge toren is de lagere toren voor laboratoria gerealiseerd.

Nieuwe stadswijk
Begin 2012 start de bouw van bouwdeel West, waarin patiëntenvoorzieningen zoals poliklinieken, dagbehandeling en verpleegafdelingen een plaats krijgen. In 2017 wordt de hele nieuwbouw van het Erasmus MC opgeleverd. In totaal omvat de nieuwbouw van het Erasmus MC zo'n 185.000 m2 bruto vloeroppervlakte: een nieuwe stadswijk in de binnenstad van Rotterdam.