Normal_5239

DEN HAAG (ANP) - Eind volgend jaar kan al duidelijk zijn welke ziekenhuizen hun afdeling voor spoedeisende hulp zullen sluiten. Directeur Pieter Hasekamp van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft dat dinsdag gezegd.

De ziekenhuizen mogen volgend jaar geen extra geld uitgeven, zeggen de zorgverzekeraars. Ze zullen veel efficiënter en zuiniger met hun budgetten moeten omgaan. Als een van de suggesties om geld te besparen, noemde ZN het wegwerken van de overcapaciteit die met name in de Randstad bestaat op het gebied van de Spoedeisende Hulp.

Volgens voorzitter Hans Wiegel van de koepelorganisatie van zorgverzekeraars bestaat die overcapaciteit ook buiten de Randstad in de verstedelijkte gebieden.

Volgens Wiegel wordt 2012 een moeilijk jaar voor de ziekenhuizen. Ze zullen zich volgens hem veel meer als ondernemers moeten gedragen en heel goed naar de uitgaven moeten kijken. Hij vindt dat de ziekenhuizen zich moeten specialiseren in bepaalde zorg en onderling een verdeling moeten maken van wie welke taken op zich neemt.