Normal_5221

LEEUWARDEN - 26 september onderging de 500e patiënt van het jaar 2011 een chirurgische ingreep tegen overgewicht in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Het Centrum voor Obesitas Nederland (CON), onderdeel van het MCL, voorziet in een duidelijk behoefte.

Het aantal patiënten is sinds de start van het Centrum enorm gestegen. In 2010 werden in totaal 430 patiënten geopereerd tegen overgewicht en de gevolgen daarvan. Nu is eind september 2011 al het totaal van 500 binnen één jaar gehaald. Het CON rekent er op dit jaar in totaal ca. 650 patiënten te kunnen behandelen.

"Belangrijk probleem in de samenleving"
"Het aantal patiënten van het CON toont aan wat iedereen eigenlijk weet: overgewicht is een belangrijk probleem in de samenleving," aldus chirurg Jan Apers. "Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Een overvloedig aanbod van goedkoop calorierijk voedsel in onze samenleving is één van de belangrijkste. Wat niet wordt onderkend is dat ziekelijk overgewicht daadwerkelijk een ziekte is waar de patiënt zelf weinig invloed op kan uitoefenen, zo blijkt in de praktijk. De patiënt zet bovengemiddeld veel energie om in vetweefsel, en loopt daarmee grote gezondheidsrisico's: diabetes, hart- en vaatzieken en slijtage van de gewrichten komen veel voor."

De ingrepen die het CON biedt worden aangepast aan de behoefte van de patiënt. De gastric bypass en de sleeve-operatie worden veel uitgevoerd. Hiermee wordt de maag verkleind en wordt de voedselinname sterk verminderd. Naast de operatieve behandeling biedt het CON de patiënt ook begeleiding. In een aantal groepsbijeenkomsten na de ingreep komen onder meer diëtetiek, beweging, koken en psycho-educatie aan de orde.

"Het CON kan in ieder geval voor veel patiënten de stap naar een gezonder gewicht en een gezonde levensstijl betekenen," meent Jan Apers. "Daarmee worden de verdere gezondheidsrisico's voor de patiënt flink beperkt. Maar uit de reacties die we van patiënten krijgen merken we dat de patiënt de ingreep soms als een complete bevrijding ervaart."