Normal_5615

AMSTERDAM (ANP) - Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het Albert Schweizer Ziekenhuis in Dordrecht en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hebben in het Elsevieronderzoek van 2011 naar de beste ziekenhuizen van Nederland de hoogste score behaald.

Het tijdschrift heeft dat woensdag bekendgemaakt. Het onderzoek naar de beste ziekenhuizen van Nederland wordt elk jaar uitgevoerd.

Elsevier kijkt daarbij naar zaken als veiligheid voor de patiënt, kwaliteit van medische zorg, betrouwbaarheid als organisatie en begeleiding van de patiënt. De gegevens over de ziekenhuizen komen onder meer van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Dit jaar is voor het eerst meegeteld hoe vaak ziekenhuizen en artsen bepaalde operaties hebben uitgevoerd. Als vuistregel geldt immers dat artsen minder fouten maken als ze operaties vaak doen.

Zes ziekenhuizen haalden de laagste score. Het gaat om het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, het Deventer Ziekenhuis in Deventer, Talma Sionsberg in Dokkum, het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal.

De ziekenhuislijst van Elsevier is niet de enige die de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen probeert te meten. Ook het AD presenteert elk jaar een onderzoek. De overheid is sinds enkele jaren bezig kwaliteitscriteria op te stellen waaraan ziekenhuizen moeten voldoen. Dat systeem staat nog in de kinderschoenen.