Normal_5720

DEN HAAG (Novum) - Nederlandse ziekenhuizen gaan vijftig Libische gewonden opnemen. De behandeling van de gewonden vindt plaats op verzoek van de Nationale Overgangsraad van Libië, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond.

In Libië is na de oorlog in het land een groot deel van de medische faciliteiten verwoest, terwijl er wel veel gewonden zijn. Aan diverse landen is daarom door de Overgangsraad gevraagd gewonden te behandelen. Onder meer ook in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje worden Libische gewonden behandeld.

De eerste gewonden worden naar verwachting vanaf eind deze week of begin volgende week in Nederlandse ziekenhuizen behandeld. In welke ziekenhuizen ze komen te liggen, is nog onbekend. Er is al geïnventariseerd hoeveel lege bedden er in ziekenhuizen staan, maar het is nog onduidelijk welk bed welke gewonde krijgt.

De rekening van de kosten voor de behandeling van de gewonden gaat naar de Libische autoriteiten. Alle gewonden gaan weer terug naar Libië als hun behandeling is afgelopen.