Normal_6243

DOKKUM (Novum) - De afdelingen spoedeisende hulp en cardiologie van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum moeten sluiten. Het ziekenhuis is te klein om te blijven voldoen aan de normen en kan het financieel niet opbrengen om de zorg in stand te houden, meldt het ziekenhuis maandag.

Naast de sluitingen worden vanaf januari geen oncologische chirurgische ingrepen meer verricht. Ook de geboortezorg wordt aangepakt. Complexe bevallingen worden voortaan uitgevoerd in andere ziekenhuizen in de buurt. Om toch spoedeisende hulp te kunnen leveren wordt in de regio Dokkum een extra ambulancepost ingericht. De maatregelen worden de komende maanden doorgevoerd.

Directievoorzitter Christian Krappel van De Sionsberg spreekt van 'ingrijpende, maar noodzakelijke maatregelen'. Naar verwachting zullen er banen verloren gaan, maar hoeveel is nog niet bekend. "Ons grootste belang is steeds geweest dat De Sionsberg zorg kan blijven bieden in onze regio en voor de bewoners van onze regio", zegt Krappel in een reactie.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelde het ziekenhuis in mei onder verscherpt toezicht nadat de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie aan de bel had getrokken. Het ziekenhuis voldeed niet aan de eisen. Zowel op de afdeling spoedeisende hulp als cardiologie schoot De Sionsberg tekort. IGZ heeft het toezicht inmiddels opgeheven.