Normal_6382

UTRECHT (Novum) - De ziekenhuizen die niet voldoen aan alle kwaliteitseisen voor risicovolle behandelingen als slokdarm- en alvleesklierkanker zijn gestopt met het aanbieden van deze operaties. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) bijna een jaar nadat de eerste normen werden opgesteld.

Uit onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland blijkt dat vrijwel alle ziekenhuizen nu aan de eisen voldoen of zijn gestopt met de behandelingen. Ziekenhuizen kregen een jaar de tijd om aan de norm te voldoen. De 23 klinieken die dat vorig jaar niet deden, zijn inmiddels gestopt.

"Het is goed om te zien dat de ziekenhuizen en betrokken medisch specialisten hun verantwoordelijkheid hebben genomen en zo snel actie hebben ondernomen", reageert Rob Tollenaar, voorzitter van de NVvH dinsdag. "Het is heel motiverend om te zien dat de kwaliteitsnormen breed worden gevolgd. Zo maken we de zorg, die al goed is, structureel nog beter. Dit geeft patiënten de garantie op de best mogelijke zorg."

De kwaliteitseisen gaan onder meer over de inzet van medische teams met voldoende ervaring, het gebruik van geavanceerde apparatuur en het structureel overleggen met collega's en andere ziekenhuizen. Ook moeten klinieken bepaalde operaties vaak genoeg verrichten.