Normal_6355

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft € 500.000 subsidie van ZonMW ontvangen voor twee onderzoeksprojecten gericht op duurzame inzetbaarheid van werknemers in zware beroepen.

Het gaat hierbij om een onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de zorgsector en in de vleesverwerkende industrie. De projecten vallen binnen de onderzoekslijn ‘HealthyAgeing@Work', één van de onderdelen van het UMCG-speerpunt Healthy Ageing.

ODIN
Het eerste project wordt uitgevoerd binnen de zorgafdelingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en richt zich op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De afdeling Sociale Geneeskunde van het UMCG heeft hiervoor de methodiek ODIN (oplossingsgericht werken aan duurzame inzetbaarheid) ontwikkeld.

Deze richt zich op de coachingvaardigheden van leidinggevenden en de bewustwording en eigen verantwoordelijkheid van medewerkers om een gezonde en stimulerende werkomgeving te creëren. Doel van de methodiek is om knelpunten op het gebied van duurzame inzetbaarheid te voorkomen en op een goede manier aan te pakken. Door gezamenlijk maatwerkafspraken te maken, kunnen werknemers nu en in de toekomst inzetbaar blijven met behoud van gezondheid.

PMO
Het tweede project vindt plaats bij voedingsmiddelenbedrijf VION Food Nederland. Het UMCG gaat de effecten onderzoeken van het invoeren van functiespecifieke Preventief Medisch Onderzoeken (PMO) en ‘evidence-based' interventies. Het bedrijf wil hiermee de duurzame inzetbaarheid van haar werknemers optimaliseren.

© Nationale Zorggids