Normal_6571

NIJMEGEN - Annemarie Boleij van de afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het UMC St Radboud heeft een Rubiconsubsidie ontvangen van De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze subsidie kan zij als pas gepromoveerde wetenschapper onderzoekservaring opdoen in het buitenland.

Annemarie Boleij gaat 24 maanden onderzoek doen aan de Johns Hopkins University in de Verenigde Staten bij de afdeling Infectieziekten, Maagdarmleverziekten en Tummorimmunologie. Daar gaat ze zich vooral richten op de gifstof BFT die door de darmbacterie Bacteroides fragilis wordt geproduceerd.

Deze gifstof veroorzaakt namelijk ontstekingen die kunnen leiden tot darmkanker. Boleij gaat met de Rubiconsubsidie variaties van deze gifstof BFT onderzoeken en welke effecten die variaties hebben op het ontstaan van darmkanker.

Dit jaar ontvingen 28 Nederlandse wetenschappers een Rubiconsubsidie. Naast Annemarie Boleij van het UMC St Radboud kreeg ook Liesbeth Janssen van de Radboud Universiteit een subsidie.