Normal_6576

AMSTERDAM (Novum) - Cees Veerman wordt voorzitter van de raad van toezicht van de Vrije Universiteit en het gelijknamige medisch centrum in Amsterdam. De voormalig CDA-minister van Landbouw neemt in het voorjaar de hamer over van Pieter Bouw, die sinds 2001 voorzitter is. De 62-jarige Veerman wordt per 1 januari al lid van de raad van toezicht.

Het ziekenhuis roemt de 'brede bestuurlijke ervaring' van Veerman en 'zijn gedegen visie op het hoger onderwijs en zijn relevante netwerk'. "Juist in deze turbulente tijden voor de wetenschap is een zwaargewicht als Veerman een geweldige aanwinst."

Zelf onderstreept de oud-bewindsman zijn betrokkenheid bij het christelijke gedachtegoed van de VU en het VUmc. "Deze uitdaging komt op een mooi moment: VU en VUmc geven nadere invulling aan hun samenwerking in een snel veranderend universitair en medisch landschap." Veerman is nu voorzitter van Natuurmonumenten, een post die scheidend Akzonobel-bestuursvoorzitter Hans Wijers van hem overneemt.

De intensive care van het VU Medisch Centrum is onderwerp van onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zo bleek vorige week. Specialisten hadden de noodklok geluid over de 'alarmerende situatie' op de afdeling. Zij zeiden in de Volkskrant dat ze zelf zouden uitwijken naar een ander ziekenhuis als ze zouden moeten worden behandeld.

In het ziekenhuis zou sprake zijn van een 'angstcultuur waar tegenspraak niet wordt geduld en niet wordt geluisterd naar adviezen van medisch specialisten'. Op de intensive care zouden adviezen van hart- en longchirurgen structureel worden genegeerd, en kritiek daarop zou als 'conflicterend gedrag' worden gezien. De raad van toezicht had woensdag een noodoverleg met het ziekenhuisbestuur.

Veerman kwam dit najaar in het nieuws met kritiek op het CDA. Hij vindt dat de partij het partnerschap met de PVV moet beëindigen. Ook het 'leiderschapsvacuüm' bij de christendemocraten baart hem zorgen.