Normal_6588

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start, in samenwerking met 27 Nederlandse ziekenhuizen, een onderzoek naar de effectiviteit van een nieuwe techniek voor het verbinden van twee uiteinden van een darm. De verwachting is dat hiermee het risico van naadlekkage kan worden verminderd.

Een darmnaad wordt meestal gemaakt nadat een deel van de darm is verwijderd bij een operatie als gevolg van een gezwel of ontsteking. Een veel voorkomende en ernstige complicatie van een darmnaad is lekkage. De darminhoud lekt dan in de buikholte, wat kan leiden tot een buikvliesontsteking.

Dit gebeurt meestal ongeveer vijf dagen na de operatie. De kans op lekkage bij darmnaden, die dicht bij de anus (tussen de 4 en 15 cm) liggen, is ongeveer 11 procent.

Drain
Darmnaden tussen de endeldarm en de dikke darm worden vaak gemaakt met een nietmachine die via de anus wordt ingebracht. Om de kans op lekkage van de darmnaad te verminderen, is een biologisch afbreekbare drain (een soort buisje) met een dunne wand ontwikkeld, de C-SEAL. Deze drain wordt tijdens het maken van de naad met de nietmachine aan de binnenkant van de darmen aangebracht. De drain breekt vanzelf af en hoeft dus niet te worden verwijderd.

"Op deze wijze verwachten we zeer ernstige complicaties te voorkomen, minder opname op intensive care te bereiken en het aanleggen van stoma's te voorkomen", aldus dr. Klaas Havenga, chirurg in het UMCG.

Veilige methode
In het UMCG en andere ziekenhuizen is eerder onderzoek met de C-SEAL gedaan bij 52 patiënten. Hieruit bleek dat de C-SEAL een veilige methode is die mogelijk het aantal naadlekkages vermindert bij operaties van de dikke darm en endeldarm.

De goede resultaten van dit onderzoek zijn aanleiding tot het opzetten van een groter onderzoek met ruim 600 patiënten. Bij dit onderzoek krijgt - door middel van loting - de helft van de patiënten een C-SEAL en de andere helft niet. Naar verwachting zullen de resultaten van het onderzoek over twee jaar bekend zijn.

© Nationale Zorggids