Normal_6611

AMSTERDAM (Novum) - Bedrijfsrestaurants in de gezondheidszorg zetten werknemers veel te zout voedsel voor. Dat stellen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum na een rondgang langs kantines van onder meer ziekenhuizen. Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in de British Medical Journal.

De onderzoekers brachten in 2009 en 2010 drie keer een onaangekondigd bezoek aan alle acht de universitair medische centra en acht algemene ziekenhuizen. Ook de kantines van de Gezondheidsraad, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en die van de Voedsel en Waren Autoriteit werden bezocht. Van de bestelde lunches werd vervolgens in het laboratorium het zoutgehalte bepaald.

In de maaltijden zat gemiddeld zeven gram zout, met als uitschieter een maaltijd met dertien gram. Het advies is per dag niet meer dan zes gram zout te eten. De onderzoekers schatten dat de medewerkers als ze in de bedrijfskantine lunchen op een zoutopname van meer dan vijftien gram per dag uitkomen. Daardoor hebben ze een twintig tot dertig procent hogere kans om te overlijden aan problemen met hart en vaten.

Aanleiding voor het onderzoek was een veel te zoute soep die in de kantine van het AMC werd voorgeschoteld aan onderzoekers die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met een te hoge bloeddruk. Maaltijden in bedrijfsrestaurants zouden wat de onderzoekers betreft labels moeten krijgen waar de samenstelling van de maaltijd op staat.