Normal_6613

GRONINGEN - Het UMCG Centrum voor Revalidatie in Groningen heeft van zorgverzekeraars en de provincie Groningen vernieuwingsgelden ontvangen voor het project Rehab-4-Life. Rehab-4-Life biedt een combinatie van coaching-aan-huis en coaching-op-afstand voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

In januari 2012 gaat dit zorgvernieuwende praktijkexperiment van start met kleinschalige pilots in de gemeenten Groningen en Oldambt. In het project verkennen patiënten, mantelzorgers en professionals samen hoe zij de samenwerking tot in de thuissituatie kunnen verbeteren. Het Centrum voor Revalidatie van het UMCG leidt dit project.

Niet-aangeboren hersenletsel wordt onder andere veroorzaakt door een beroerte, ongeval of tumor. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 40.000 mensen voor het eerst een beroerte en leven een kwart miljoen mensen met de gevolgen ervan. De gevolgen grijpen zwaar in op het leven van de getroffene en zijn naasten.

Uit een eerdere studie van het UMCG Centrum voor Revalidatie blijkt de thuissituatie vaak schrijnend te zijn. Veel patiënten komen na ontslag uit het revalidatiecentrum terecht in een neerwaartse spiraal van functieverlies, langdurige nabehandelingen, arbeidsongeschiktheid, relatieproblemen, depressie en sociaal isolement.

Zorg in de thuissituatie
Mensen met hersenletsel en hun mantelzorgers hebben grote behoefte aan centralisering van de hulpverlening en betere ketensamenwerking in de thuissituatie. In Rehab-4-Life helpt een ‘centrale coach' de patiënt het leven weer op te pakken en te herdefiniëren.

Klik hier voor meer informatie.

© Nationale Zorggids