Normal_6628

TILBURG (ANP) - Het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk beweert ten onrechte dat patiënten van zorgverzekeraar Achmea dit jaar niet meer geholpen kunnen worden, omdat het budget van die verzekeraar op is. Volgens Achmea kunnen klanten van andere verzekeraars ook geen afspraak meer maken bij het ziekenhuis, simpelweg omdat de wachtlijsten voor 2011 vol zijn. Dat zei een woordvoerster van Achmea woensdag.

Het TweeSteden ziekenhuis meldde dinsdag ontevreden te zijn met het budget van Achmea, omdat dat lager is dan dat van andere verzekeraars. Achmea had woensdag een gesprek met het ziekenhuis en stelde op basis van de wachtlijsten vast dat er dit jaar geen enkele afspraak meer gepland kan worden.

Mensen moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen in de omgeving, of wachten tot 2012. Alleen mensen die bij de spoedeisende hulp aankloppen en patiënten die al stonden ingepland, worden nog geholpen.

Deze zienswijze staat haaks op die van het ziekenhuis. Dat zegt afgelopen week al een aantal patiënten van Achmea geweigerd te hebben. Voor hen was wel plaats, maar ze worden pas in het nieuwe jaar behandeld.

Ziekenhuizen en verzekeraars spreken met elkaar af hoeveel behandelingen er jaarlijks kunnen worden vergoed. Achmea is niet te spreken over het optreden van het ziekenhuis. "Als dit een onderhandelingstactiek is, kan dat echt niet", zei een woordvoerster van Achmea. "Onze klanten mogen absoluut niet het idee hebben dat zij achtergesteld worden ten opzichte van mensen die bijvoorbeeld bij Menzis of CZ verzekerd zijn. Want dat is echt niet zo."