Normal_6811

ZOETERMEER - Jongeren die in ziekenhuizen werken, weten niet goed wat er in de cao Ziekenhuizen staat. Dat blijkt uit een enquête die onder 475 jongeren is gehouden door Abvakabo FNV.

Uit de enquête bleek dat het belangrijk is om jongeren en overige zorgmedewerkers meer informatie te geven over de afspraken die in de nieuwe cao staan. De helft van de ondervraagde personen weet die afspraken niet te noemen. En ook weet bijna de helft van de ondervraagden niet precies welke cao-regels voor hen van toepassing zijn.

Ongeveer 65 procent van de ondervraagden heeft een neutraal beeld van Abvakabo FNV. Zij weten niet goed wat Abvakabo FNV voor hen kan betekenen. Opvallend is dat in elke leeftijdcategorie de tip wordt gegeven beter te luisteren naar wat er leeft op de werkvloer.

Werkdruk
Uit de enquête blijkt verder dat jongeren vooral stagebeleid, collegiale samenwerking en voldoende scholing en doorgroeimogelijkheden belangrijk vinden in hun arbeidsvoorwaarden. Oudere zorgmedewerkers kiezen meer voor werkzekerheid en goede omgang met collega's. Zowel jongeren als ouderen geven aan dat werkdruk in ziekenhuizen een belangrijk thema is.

De enquete is in de afgelopen maanden gehouden, als onderdeel van de zogeheten ‘laat je geld liggen'-lunch die Abvakabo FNV in negen ziekenhuizen organiseerde. Een cao-team met juridisch deskundigen, vakbondsconsulenten en bestuurders vertelde jonge zorgmedewerkers welke goede resultaten de bond heeft bereikt voor de cao ziekenhuizen.