Normal_7820

UTRECHT - Het Máxima Medisch Centrum (MMC) is er als eerste ziekenhuis in de regio Eindhoven in geslaagd de gegevens van patiënten te digitaliseren en op te slaan in een dossier, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

In het digitale dossier worden alle polibezoeken, laboratoriumaanvragen en recepten bijgehouden. Ook het medisch en verpleegkundige dossier is onderdeel van het digitale dossier.

Een belangrijk voordeel is dat het dossier door alle zorgverleners binnen het MMC is te raadplegen, zodat de patiënt zijn verhaal nu nog maar één keer hoeft te vertellen. Daarbij gaat de kwaliteit van de gezondheidszorg er op vooruit.

Met name dat laatste voordeel is het belangrijkste winstpunt van het digitale dossier. Zo heeft het MMC meer inzicht in de prestatie-indicatoren die ze aanleveren bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Ook is er op de afdeling Intensive Care (IC) een nieuw systeem ontwikkeld dat onderdeel is van het medisch systeem: het Patiënten Data Management Systeem. Hierin wordt de vordering van de patiënt tot op de minuut nauwkeurig bijgehouden.

"Het digitale dossier is één grote bron van informatie", zegt intensivist Wouter Dijkman. "Niet alleen vergroot het systeem de patiëntveiligheid, het is ook veel efficiënter. We hebben nu veel beter inzicht en kunnen direct ingrijpen als het mis dreigt te gaan met de patiënt."

© Nationale Zorggids / Jannes Oosterveld