Normal_7878

HILVERSUM (Novum) - Het Duitse ziekenhuis waar de Nederlandse maagchirurg Nick Reijnen werkte, wist al vier maanden dat de arts omstreden is. Dat heeft de directie van het ziekenhuis vrijdag toegegeven in het televisieprogramma Eenvandaag.

Reijnen wordt in Nederland verantwoordelijk gehouden voor de dood van vijf patiënten in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Bij de maagverkleiningsoperaties die hij uitvoerde traden ongebruikelijk veel complicaties op.

In 2009 ontsloeg het ziekenhuis in Emmen de chirurg en ruim twee jaar geleden werd hij geschrapt uit het zogeheten BIG-register, waardoor hij in Nederland niet meer als arts mag werken. Tegen hem loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

In Duitsland is Reijnen al eens veroordeeld. Daar kreeg hij in 2005 een boete van bijna dertienduizend euro opgelegd wegens dood door schuld. Bij een operatie vergat hij een doek uit de buik van de patiënt te verwijderen.

Vorige maand werd bekend dat Reijnen aan de slag was in het St. Georg-ziekenhuis in Schmallenberg. Pas toen de zaak de publiciteit haalde, werd de samenwerking beëindigd. Aanvankelijk deed het ziekenhuis alsof het niets wist van de geschiedenis van Reijnen.

De huidige directeur van het hospitaal zei in Eenvandaag echter dat in november een patiënt met symptomen aan de bel trok. Met die melding is uiteindelijk niets gedaan. Volgens de huidige directeur is dat overigens niet onder zijn leiding gebeurd. Hij kreeg pas later de leiding na een directiewisseling.