Normal_7902

LEEUWARDEN - Het MS-centrum in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) opent een Schub-poli. Elke patiënt met multiple sclerose (MS) kan er mee te maken krijgen: een plotselinge verslechtering van zijn of haar situatie. Zo'n "MS-aanval" wordt ook wel exacerbatie of Schub ("sjoep") genoemd.

MS-patiënten van het MCL kunnen na een Schub snel terecht op de Schub-poli: direct of uiterlijk de volgende werkdag. De MS-verpleegkundige of de neuroloog beoordelen de situatie en kunnen zo nodig direct een behandeling beginnen.

Van een Schub, ook wel exacerbatie of MS aanval genoemd, spreek je wanneer er nieuwe MS-klachten ontstaan en/of bestaande klachten sterk toenemen binnen 48 uur, en langer aanhouden dan 24 uur. Veel voorkomende klachten zijn verminderd gezichtsvermogen aan één oog, stoornissen in het gevoel, minder kracht in armen of benen, stuurloosheid en/of coördinatieproblemen in armen of benen. Een Schub kan in veel gevallen worden behandeld met ontstekingsremmende middelen zoals Methylprednisolon.

De Schub-poli is een speciaal spreekuur dat op alle werkdagen wordt gehouden.

© Nationale Zorggids