Normal_8906

GRONINGEN - Het Martini Ziekenhuis in Groningen start met het regulier aanbieden van kraakbeentransplantaties in de knie. Naast in Groningen zijn er al ziekenhuizen in Utrecht, Tilburg en Maastricht die deze behandeling aanbieden. Dat meldt Medicalfacts.nl.

Orthopedisch chirurg dr. Reinoud Brouwer vertelt "Met deze behandeling maken we ons zorgaanbod voor de knie compleet, patiënten met knieproblemen kunnen nu voor alle behandelingen bij ons terecht."

"Bij een kraakbeentransplantatie halen we met een kijkoperatie een stukje eigen kraakbeen uit de knie van de patiënt. Dat stukje wordt in negen weken opgekweekt in een laboratorium. Tijdens een tweede operatie, waarbij we de knie openmaken, plaatsen we het stukje terug," legt Brouwer uit.

"Omdat het kraakbeen goed moet ingroeien in het eigen kraakbeen, duurt het wel even voordat de knie weer belast mag worden. Patiënten volgen daarvoor een aantal maanden een intensief revalidatieprogramma. Motivatie is dus ook erg belangrijk."

Niet iedereen komt in aanmerking voor een kraakbeentransplantatie. Deze techniek is voornamelijk geschikt voor mensen die een gat, groter dan 2 bij 2 cm, hebben in de knie. Deze gaten ontstaan meestal door een ongeval of een aangeboren afwijking.

Brouwer: "We beginnen klein, maar ik verwacht dat deze techniek de toekomst heeft. We zullen steeds grotere stukken kraakbeen kunnen transplanteren."

Totaal pakket kniebehandelingen
Nu het Martini Ziekenhuis over deze techniek beschikt heeft het ziekenhuis, de mogelijkheid tot het aanbieden van het totale pakket op kniegebied. Ongeveer 2.000 ingrepen per jaar worden uitgevoerd in en rond de knie zoals kijkoperaties, meniscusoperaties, kruisbandreconstructies, plaatsen van knieprotheses en standscorrecties.

"We zoeken altijd naar vernieuwing en verbetering, zodat we nog meer patiënten goed kunnen helpen. Veel mensen ervaren knieproblemen, wat een behoorlijke impact kan hebben op het dagelijks leven. Met deze behandeling kunnen we hen iets extra's bieden", aldus Brouwer.

© Nationale Zorggids / Isabella van der Donk