Normal_8959

KANSAS (ANP/RTR) - Een serie tornado's heeft zaterdag en zondag staten in het midden en zuiden van de Verenigde Staten geteisterd waardoor minstens vijf mensen om het leven kwamen. In Creston in de staat Iowa werd een ziekenhuis getroffen. Niemand raakte gewond. De patiënten werden ondergebracht in omliggende hospitalen.

Tientallen windhozen werden gesignaleerd in Oklahoma, Kansas en Nebraska. De doden en enkele gewonden vielen toen een tornado zondagochtend vroeg (plaatselijke tijd) de stad Woodward in het noordwesten van de staat Oklahoma trof en de waarschuwingssirenes niet afgingen waardoor de inwoners volkomen werden verrast. Onder de doden zijn twee kinderen die op een park met mobiele huizen verbleven. Op diverse plaatsen werden huizen verwoest. Veel tornado's raasden door dunbevolkte gebieden.

Het nationale weerbureau van de VS verwacht voor zondag meer tornado's. Het tornadoseizoen is dit jaar vroeg begonnen. In het midden en westen van de VS vonden tot dit weekeinde 57 mensen de dood in hevige winden. Gevreesd wordt dat 2012 een herhaling wordt van 2011 toen met 550 doden een recordaantal mensen om het leven kwam door tornado's.