Normal_8960

RITTHEM (Novum) - De Zeeuwse fosforfabrikant Thermphos wordt vervolgd voor de dood van twee mannen in mei 2009. Het bedrijf wordt onder meer gedagvaard voor dood door schuld, meldt het Openbaar Ministerie zondagavond. De mannen kwamen om bij een bedrijfsongeluk toen ze tijdens werkzaamheden aan een oven waarschijnlijk de giftige stof fosfine inademden.

"Een werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving, zeker als je met gevaarlijke stoffen werkt", licht een woordvoerder van het functioneel parket de beslissing toe. "Thermphos heeft er in onze ogen niet alles aan gedaan om een zwaar ongeval te voorkomen."

De mannen raakten bij de werkzaamheden onwel en werden bewusteloos naar ziekenhuizen gebracht, waar ze dezelfde dag overleden. Een derde slachtoffer overleefde het wel.

Tegen het bedrijf uit Ritthem, onder de rook van Vlissingen, loopt nog een ander strafrechtelijk onderzoek, over het overtreden van milieuregels. Dat onderzoek loopt al jaren. Omdat het om complexe onderzoeken gaat is besloten het bedrijfsongeval apart voor de rechter te brengen.

Thermphos komt geregeld negatief in het nieuws vanwege het gebrekkig naleven van milieu- en andere regels. Vorige maand kreeg de fabriek een laatste waarschuwing omdat het enkele incidenten niet had gemeld. In februari had het al een boete van vijftigduizend euro van de provincie aan de broek gekregen voor de te hoge uitstoot van cadmium. Omwonenden klaagden in het verleden over hoofdpijn, ademhalingsproblemen en duizeligheid.

De rechtszaak tegen het bedrijf naar aanleiding van het fatale bedrijfsongeval moet in oktober van start gaan. Wanneer het onderzoek naar de overtreding van de milieuregels is afgerond kan justitie nog niet aangeven.