Normal_9112

AMSTERDAM - De zorginstelling Pyxis in Zeist blijft voorlopig gesloten. Dat bepaalde de voorzieningenrechter in Utrecht in een geding dat Pyxis had aangespannen naar aanleiding van een voorlopig besluit van minister Schippers (Volksgezondheid) om de instelling te sluiten, zo meldt Zorg en Welzijn.

Reden van het besluit van de minister tot sluiting is dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij vestigingen van Pyxis vieze en onverantwoorde toestanden aantrof. De inspectie startte een onderzoek nadat er een man dood werd aangetroffen in een woning van Pyxis.

Naar aanleiding van deze dode man is een psychiater geschorst. Vermoedelijk had de psychiater de man veel te veel medicijnen in een verkeerde combinatie gegeven. IGZ had de arts al langer op de korrel, omdat er eerder al een tuchtklacht tegen hem was ingediend.

Pyxis begeleidt jongeren met een persoonsgebonden budget en zorgt in sommige gevallen ook voor huisvestiging. De cliënten van Pyxis werden ondergebracht in vervuilde ruimtes, slooppanden en zelfs op campings.

De cliënten worden nu ondergebracht bij andere zorginstellingen, maar dat verloopt moeizaam omdat Pyxis niet mee wil werken om het cliëntenbestand vrij te geven.

De rechtbank van Utrecht acht bewezen dat wat de zorginstelling aantrof onder de maat is en niet voldeed aan de minimale eisen die aan een zorginstelling worden gesteld. Pyxis ontkend dat de dode man een cliënt was, maar de rechtbank wees dat af.

© Nationale Zorggids / Jannes Oosterveld