Normal_9626

DEN HAAG (Novum) - Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft haar wetsvoorstellen voor de invoering van een fusietoets voor zorginstellingen naar de Tweede Kamer gestuurd.

Dat meldt haar ministerie woensdag. Het kabinet besloot vorig jaar al om het toezicht op fusies in de zorg aan te scherpen. De fusietoets houdt in dat ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voortaan fusies gaat beoordelen.

Tot nu toe was er alleen een toets van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De NZa gaat toetsen of de kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg op peil blijven.

Ook moeten de zorginstellingen zelf de meerwaarde van een fusie voor de instelling en patiënten aantonen. Aanleiding voor de invoering van de fusietoets is een aantal fusies in de afgelopen jaren waarvan onduidelijk is of de zorg daardoor is verbeterd.

Het wetsvoorstel regelt verder dat een zorginstelling die door fusies te groot is geworden, in de toekomst onder dwang kan worden opgesplitst.

Of het parlement zich op korte termijn over de voorstellen gaat buigen, is nog niet helemaal zeker. Vanwege de val van het kabinet besluit de Kamer binnenkort welke onderwerpen controversieel worden verklaard en voorlopig in de ijskast belanden.

Schippers heeft niettemin met het parlement afgesproken dat wetsvoorstellen die zich in een vergevorderd stadium van voorbereiding bevinden gewoon worden ingediend.