Normal_9660

UTRECHT - De Europese Unie trekt twaalf miljoen euro uit voor onderzoek naar zeldzame nierziekten. Het UMC Utrecht krijgt daar een half miljoen van. Doel van de subsidie is om in de komende vijf jaar met de nieuwste technieken de genetische oorzaken en het verloop van die ziekten te ontrafelen, zo meldt het UMC Utrecht.

Het geld dat het ziekenhuis heeft ontvangen is bestemd voor het werkprogramma aangeboren nierafwijkingen, waar. Prof. dr. Nine Knoers van de afdeling Medische Genetica projectleider van is.

Instituten die aan het programma meewerken brengen hun onderzoeksgegevens bij elkaar om, gebruikmakend van de nieuwe zogeheten next generation sequencing-technieken, alle genen op te sporen die een rol spelen bij het ontstaan van deze aangeboren nierafwijkingen.

De onderzoeksgroep van Knoers gaat daarnaast op zoek naar biomarkers. Biomarkers zijn aanwijzingen die voorspellen welke patiënten ernstige nierschade gaan ontwikkelen.

Tevens zal er door de onderzoeksgroep een diagnostische chip worden ontwikkeld die direct een of meerdere genen die betrokken zijn bij nierafwijkingen, controleert op mutaties.

Volgens Knoers willen de onderzoekers bereiken dat er straks niet alleen sneller een diagnose wordt gesteld, maar ook een betere. Bovendien hopen ze dat door de nieuwe kennis ook effectievere behandelingen kunnen worden ontwikkeld om nierschade bij kinderen te beperken of zelfs te voorkomen.

© Nationale Zorggids / Jannes Oosterveld