Normal_10171

ROTTERDAM (Novum) - Twaalf patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn besmet met de resistente VRE-bacterie. Het ziekenhuis meldt donderdag dat 450 mensen zijn opgeroepen die mogelijk ook besmet zijn.

De bacterie werd een maand geleden ontdekt bij twee patiënten. Daarop is gekeken welke andere patiënten zij mogelijk hebben besmet. Daarbij zijn nog eens tien nieuwe gevallen ontdekt. De 450 patiënten die nu zijn opgeroepen zich ook te testen, hebben mogelijk weer contact gehad met deze patiënten.

De twaalf patiënten zijn niet ziek geworden van de bacterie en volgens het ziekenhuis is er dan ook geen uitbraak van de VRE-bacterie. Een uitbraak was er vorig jaar wel met de resistente klebsiellabacterie. Toen overleden drie patiënten aan de gevolgen van de besmetting.

De VRE-bacterie is waarschijnlijk door een patiënt die de bacterie bij zich droeg in het ziekenhuis terechtgekomen. De ziekenhuisbacterie brengt geen risico's met zich mee voor gezonde mensen. Alleen mensen met een verminderde weerstand kunnen infecties oplopen.

De besmette mensen waren al thuis toen de bacterie bij ze werd ontdekt. Ze hoeven niet te worden behandeld, maar als ze weer in het ziekenhuis terechtkomen, staat in hun medisch dossier dat ze de bacterie bij zich dragen. Zij worden dan in een eenpersoonskamer behandeld door personeel met handschoenen aan en een schort voor. Daarmee wil het ziekenhuis een verdere verspreiding voorkomen.

De Tweede Kamer debatteerde donderdag over de bacterie-uitbraak in 2011 en de lakse aanpak van het bestuur van het ziekenhuis. Diverse partijen vroegen demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) hoe zij ziekenhuisbesturen beter kan controleren. De minister gaf op verzoek van VVD, SP en PVV aan dat zij de mogelijkheid onderzoekt van een toets voor ziekenhuisbesturen. Ook bekijkt ze of ziekenhuisbestuurders persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Schippers zei daarnaast dat het voor haar onmogelijk is om de vertrekbonus van de oud-bestuurder Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis terug te vorderen, zoals de PVV haar vroeg. Ze gaf aan dat het voor haar onmogelijk is om nog stappen te ondernemen tegen de oud-bestuurders van het ziekenhuis, maar dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet. Binnenkort start wel een tuchtzaak tegen drie microbiologen die 'verwijtbaar hebben gehandeld'.

De SP pleitte voor een wettelijke meldplicht van uitbraken van ziekenhuisbacteriën ter versterking van een meldpunt dat eerder in mei online ging. Volgens de minister hoeft dit niet per se ook wettelijk te worden geregeld.