Normal_10202

AMSTERDAM (Novum) - Patiëntgegevens van GGZ Noord-Holland-Noord zijn op straat komen te liggen. Het ging vooral om persoonlijke gegevens als naam, adres en geboortedatum van patiënten. In enkele gevallen kwamen ook het lichaamsgewicht en de lengte van patiënten op straat terecht. Het digitale lek is inmiddels gedicht, meldt de instelling voor geestelijke gezondheidszorg vrijdag.

Het ging om gegevens uit september. Om hoeveel gedupeerde patiënten het gaat wil de GGZ niet kwijt, maar wel dat burgerservicenummers en receptgegevens niet zijn gehackt.

De organisatie werd van de hack op de hoogte gesteld door een onderzoeksjournalist van nu.nl, die zegt dat het gaat om twee ggz-instellingen, waarbij persoonsgegevens van zo'n 8500 patiënten waren te zien. De fout lag bij de leverancier van het ict-systeem

De GGZ heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg gewaarschuwd. De patiënten worden zo snel mogelijk geïnformeerd. GGZ Noord-Holland-Noord zegt al het mogelijke te doen om op ict-gebied aan alle veiligheidseisen te voldoen.