Normal_10234

UTRECHT - Onlangs heeft het Universitair Medisch Centrum Utrecht in een onderzoeksprogramma van Argos laten weten dat het ziekenhuis ook is benaderd door tv-producent Eyeworks met de vraag of het bedrijf een realitysoap mocht opnemen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit berichtgeving van Skipr.

Het UMC Utrecht weigerde echter een samenwerking aan te gaan met Eyeworks. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis vonden de bestuursleden het onetisch om verborgen camera's in het ziekenhuis te plaatsen. Daarnaast had het UMC moeite met het aantal uren dat er gefilmd zou worden. Het bestuur vond een periode van drie weken erg lang.

Vorig jaar raakte het VUmc in Amsterdam in opspraak door het programma '24 uur tussen leven en dood'. Het ziekenhuis ging een samenwerking met Eyeworks aan en plaatste verborgen camera's in het ziekenhuis zonder daarbij om uitdrukkelijke toestemming van de patiënten te vragen.

Vorige week werd bekend, op basis van een intern onderzoek, dat de opnames in strijd waren met het medisch beroepsgeheim en de Nederlandse wet op het gebied van privacy. Binnenkort wordt bekend of het openbaar ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar het Vumc in gaat stellen.

© Nationale Zorggids / Henk Zuidema