Normal_10481

DORDRECHT - In het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht wordt een unieke proef gehouden met een plat meetinstrument onder de matras, de EarlySense EverOn, die ademhalingsfrequentie, hartslag en bewegingen van het lichaam registreert. De apparatuur is tot dusverre klinisch getest in de Verenigde Staten en Israël, maar niet eerder zo grootschalig onderzocht, aldus het Dordtse ziekenhuis.

De (niet voelbare) plaat is verbonden met een kleine monitor boven het bed. Als er waarden worden bereikt die kunnen duiden op een naderende verslechtering van de toestand van de patiënt, krijgt de verpleegkundige een seintje.

"Contactloos bewaken is een logische, volgende stap op de ingeslagen weg", aldus Ralph So, IC-arts en medisch manager Veiligheid. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis won in 2011 nog de Nationale Patiëntveiligheid Award.

Het doel van de proef is om nog eerder te ‘voorspellen' dat het slechter kan gaan met een patiënt. Het ziekenhuis benadrukt dat de EarlySense EverOn nooit persoonlijke aandacht voor de patiënt kan vervangen.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink

Foto: Frederike Slieker