Normal_10488

BERGEN OP ZOOM - Het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom begint binnenkort met een nieuw stimuleringsprogramma voor jongeren met neurologisch letsel. Het programma met de naam 'Handenrijk' gaat deze jongeren uitdagen om spelenderwijs uitgedaagd om hun aangedane hand of arm zoveel mogelijk in te schakelen.

"De behandelmethode bestaat uit groeps- en thuisopdrachten", zeggen ergotherapeuten Wilma Buijs en Lieke Blomuit op de website van het Lievensberg Ziekenhuis. "We hebben al een pilot met het stimuleringsprogramma gedraaid en het werpt absoluut zijn vruchten af".

De therapie valt onder het Forced Use-programma, waarbij het lichaam gestimuleerd wordt zich te verbeteren door een min of meer geforceerd gebruik. Zo wordt bij ‘Handenrijk' de goede hand of arm met een sling ingeperkt.

De deelnemers gaan in groepsverband aan de slag. "Kinderen die kampen met eenzelfde - in dit geval neurologisch - letsel leren van elkaar, zo blijkt uit onderzoek. Bovendien is het ook een stuk leuker om met leeftijdsgenoten aan de slag te gaan met de opdrachten. Ze stimuleren elkaar", aldus Lieke Blom.

Naast de groepstherapie van één uur per week krijgen de deelnemers huiswerk op. Zij oefenen iedere dag thuis een half uur, waarbij ook de ouders een rol krijgen toebedeeld.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink