Normal_10915

DEN HAAG (Novum) - TV-producent Eyeworks heeft de beelden van het omstreden televisieprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood vernietigd. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om het beeldmateriaal waarvoor niet expliciet toestemming is gegeven. Dat was al afgesproken tussen Eyeworks en het VU medisch centrum in Amsterdam waar de opnames plaatsvonden, schrijft de minister. De beelden waarvoor wel toestemming is gegeven en die deels zijn uitgezonden, zijn in bewaring gegeven bij een notaris.

Dat is gebeurd in verband met het strafrechtelijk onderzoek dat het OM instelde nadat patiënten aangifte hadden gedaan tegen het ziekenhuis, de behandelend artsen en Eyeworks. De producent en het ziekenhuis zijn verdachten omdat het medisch beroepsgeheim is geschonden.

De beelden voor het omstreden programma waren opgenomen op de spoedeisende hulp van het VUmc. RTL schrapte de show na de eerste uitzending op verzoek van het ziekenhuis, na een storm van maatschappelijke verontwaardiging.

De Tweede Kamer nam onlangs een motie aan waarin Schippers werd oproepen filmen in ziekenhuizen onmogelijk te maken. De bewindsvrouw wijst erop dat nu ook al niet mag worden gefilmd in ziekenhuizen als patiënten daar geen toestemming voor geven.

Om antwoord te kunnen geven op de vraag of een wetswijziging niettemin nodig is, is eerst nader onderzoek nodig. Schippers laat het daarom aan een volgend kabinet over of de motie moet worden uitgevoerd.

De Kamer eiste verder dat het bedrag van 188 duizend euro dat het ziekenhuis bijdroeg aan het programma wordt teruggevorderd. Schippers herhaalt in haar brief dat het gaat om een afspraak tussen private partijen waarin zij niet kan ingrijpen. Wel kan het VUmc het standpunt van de Kamer 'meenemen' bij de kwestie van terugvordering, aldus de bewindsvrouw.