Normal_11063

UTRECHT (Novum) - Bij 543 van de 876 patiënten die privékliniek Medisch Centrum Biltstraat (MCB) in Utrecht heeft opgeroepen zijn geen virusbesmettingen gevonden. De kliniek verwacht niet dat nog veel van de resterende 333 patiënten zich laten testen. Dat heeft Leo Querido, secretaris van de raad van bestuur, donderdag gezegd.

De Inspectie voor de Gezondheidzorg ontdekte in maart dat operatie-instrumenten mogelijk niet altijd steriel waren. Daarop werden twee operatiekamers gesloten en tweehonderd patiënten opgeroepen zich te laten testen, omdat ze mogelijk besmet waren met hiv of hepatitis B of C.

Na een tweede telling van het aantal 'verdachte' operaties stuurde de kliniek aan nog eens 650 voormalige patiënten een brief. "Omdat de kliniek veel verschillende operaties uitvoert, was het een complexe berekening", legt Querido uit. Daarom hebben we in tweede instantie in totaal 876 patiënten gevraagd zich te laten onderzoeken."

Het bestuurslid is opgelucht over de resultaten. "Er bestond een zeer minieme kans dat patiënten een via bloed overdraagbare ziekte hebben opgelopen. Om alle ongerustheid weg te nemen, zijn we dit onderzoek gestart."

Querido verwacht niet dat veel mensen van de resterende 333 patiënten zich nog melden. "Sommigen zijn op vakantie en velen maken zich kennelijk niet zo druk."

In de kliniek kunnen mensen terecht voor onder meer plastische chirurgie, abortussen en kaakchirurgie. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) schreef op 2 juli dat het MCB zijn zaakjes weer op orde heeft. het officiële rapport komt over twee maanden uit.

In 2007 kwam het MCB in het nieuws toen een 21-jarige vrouw na een liposuctiebehandeling overleed. Het cosmetische instituut Aestheticare dat de operatie uitvoerde, had de operatiekamer bij dit medisch centrum ingehuurd.