Normal_11069

BAARN - De behandeling van een beroerte in het weekend is minder goed dan doordeweeks, waardoor er zeker duizend patiënten onnodig overlijden als gevolg van een beroerte. Dat blijkt uit Engels onderzoek van het Imperial College London en het National Audit Office, zo meldt Nu.nl.

Voor het onderzoek bestudeerden de Engelse wetenschappers bijna 100.000 ziekenhuisopnames als gevolg van een beroerte in de periode van een jaar.

Uit het onderzoek concludeerden de Engelse onderzoekers, dat in het weekend liefst vijf van de zes aspecten die ze bestudeerden minder waren dan doordeweeks. Zo kregen 43 procent van de patiënten in het weekend een hersenscan op de dag zelf, tegenover 48 procent doordeweeks.

Elf procent van de patiënten die op zondag werden opgenomen stierf binnen zeven dagen. Bij een doordeweekse opname was dit negen procent.

350 gevallen van ziekenhuissterfte binnen zeven dagen had voorkomen kunnen worden als het medisch personeel net zo handelde als doordeweeks. En nog eens 650 patiënten zouden eerder met ontslag kunnen gaan. Dat schrijven de wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Neurology.

Uit eerder onderzoek was al bekend dat zorg in het weekend minder is. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat een opname in het weekend het overlijdensrisico binnen dertig dagen verhoogt.

© Nationale Zorggids / Jannes Oosterveld